Gratis bladmuziek voor gitaar

Online is er veel gratis bladmuziek te vinden voor gitaar. Hier lees je wat er zoal te vinden is, waar je het beste kunt zoeken en nog meer tips.

Door bladmuziek op te zoeken van muziek die je leuk vindt, kun je je spel verder ontwikkelen en je repertoire uitbreiden. Je ziet hoe de muziek in elkaar zit. En je kunt testen in hoeverre de muziek voor jou al speelbaar is.

Soorten bladmuziek

Wanneer je online naar bladmuziek gaat zoeken, kom je drie verschillende soorten tegen: Akkoorden, tabs en notenschrift.

Bij akkoorden (chords) staat alleen genoteerd met welke akkoorden je een liedje kunt begeleiden. Bij de tekst van het liedje staan afkortingen van de akkoorden, zodat je weet wanneer je een bepaald akkoord moet spelen. Soms staat er een overzicht bij met plaatjes, waarop je kunt zien hoe je de akkoordgrepen moet pakken. En soms staat er ook bij aangegeven met welk ritme je de akkoorden aanslaat.

Tab (afkorting van tabulatuur) is een manier van noteren, die aangeeft waar je op de gitaar je vingers moet houden om de tonen van een liedje te spelen. Soms wordt daarbij ook het ritme aangegeven. Verder kun je in tabulatuur lezen welke snaren je precies moet aanslaan. Dus als je in een liedje naast akkoorden ook afzonderlijke tonen moet spelen, dan staat dat genoteerd.

Het notenschrift is een universele vorm van muzieknotatie. Deze is bruikbaar voor ieder instrument. Notenschrift geeft de meeste informatie over de muziek. Je ziet welke tonen je speelt en in welk ritme. En je ziet hoe de tonen veranderen in toonhoogte.

Meer over tabulatuur

Tabulatuur kun je in verschillende versies tegenkomen. De eenvoudigste vorm is de ascii tab. Deze tab wordt gemaakt met de ascii tekenset. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

ascii tab

Met muzieknotatieprogramma’s kunnen betere tabs gemaakt worden. Het bekendste programma voor het maken van tabs is Guitar Pro. Een gratis alternatief voor dit programma is TuxGuitar. Met deze programma’s kun je tabs openen, afspelen, bewerken en uitprinten.

Een groot voordeel van deze programma’s is dat de tabulatuur wordt gecombineerd met het notenschrift. De muziek wordt in beide notaties afgebeeld. Zo kun je snel zien waar je je vingers neer moet zetten en kun je ook altijd lezen hoe het ritme gaat.

TusGuitar is een gratis programma waarmee je online bladmuziek kunt openen en afspelen

Websites met gratis bladmuziek voor gitaar

Popmuziek

Voor popmuziek raad ik aan om eerst op Ultimate-Guitar.com te kijken. Hier zijn vaak goede tabs te vinden. Dat is dan wanneer je de website bezoekt op een computer. Op een tablet of mobiel kun je alleen de akkoordenschema’s en ascii tabs openen. Voor de overige tabs heb je dan een abonnement nodig.

Wanneer je deze website op een computer bezoekt, dan heb je zonder abonnement ook keuze uit Guitar Pro tabs en Power tabs. In de zoekbalk kun je zoeken op de naam van het liedje, of van de artiest/band. In de lijst met zoekresultaten zie je dan aan de rechterkant wat voor soort tabs het zijn.

Als je een Guitar Pro of Power tab hebt geopend, dan kun je deze bekijken, afspelen en downloaden. Om de tab te downloaden, moet je even voorbij de advertentie scrollen. Daar vind je een knop met bijvoorbeeld ‘download Guitar Pro tab’. Wanneer je deze knop gebruikt, dan word je gevraagd om een (gratis) account aan te maken, waarna je de tab kunt downloaden.

Zowel Guitar Pro als Power tabs kun je op je computer openen met TuxGuitar. Vervolgens kun je met dit programma de tabs ook uitprinten. Akkoordenschema’s en (ascii) tabs kun je niet downloaden. Je kunt ze wel uitprinten.

Klassieke muziek

Op imslp.org en delcamp.net vind je klassieke muziek in notenschrift. Van klassieke muziek waarvan het auteursrecht is verjaard kun je gratis de bladmuziek downloaden.

Je zult wel gericht moeten zoeken. Het helpt als je enige kennis hebt van componisten die voor gitaar hebben gecomponeerd. Daarnaast moet je muziek zien te vinden die niet te moeilijk is om te spelen.

Ben je nog niet zo bekend met het repertoire, maar heb je wel de basis van het gitaarspel al geleerd, dan zou je eens kunnen grasduinen in de muziek van gitaristen uit de negentiende eeuw. Gitaristen zoals Fernando Sor, Ferdinando Carulli, Mauro Giuliani en Matteo Carcassi hebben naast virtuoze concertstukken ook veel didactische stukken gecomponeerd. Onder andere veel etudes. Relatief eenvoudige etudes om te proberen zijn bijvoorbeeld de eerste etudes uit Introduction à l’étude de la guitare, Op.60 van Fernando Sor.

Meer websites

Andere websites waarop je zou kunnen zoeken naar gratis bladmuziek voor gitaar:

  • Google (of een andere zoekmachine): Tik de titel en de naam van de componist of artiest in, met daaraan toegevoegd: free sheetmusic. Kijk vervolgens bij het tabblad afbeeldingen naar de zoekresultaten.
  • YouTube: Voeg hier ook weer ‘sheetmusic’ of ‘tab’ toe aan je zoekopdracht. De bladmuziek wordt in de video’s getoond en vaak staat er in de beschrijving van de video een link naar waar je de bladmuziek kunt downloaden. Meestal wordt er dan  een vergoeding gevraagd en soms zijn de tabs gratis.
  • Songsterr.com: Net als Ultimate-Guitar een website met goede tabs, die je kunt afspelen op de site. Voor het printen heb je hier een abonnement nodig.
  • MusicNotesLib.com: Dit is nog een website waar je goede tabs kunt vinden. De Guitar Pro tabs kun je op deze website ook downloaden als PDF.

Nog enkele tips

De kwaliteit van online tabs loopt nogal uiteen. Wanneer je verschillende versies van een tab vindt, raad ik dan ook aan om die met elkaar te vergelijken.

Zelf heb ik veel geleerd van het bestuderen van bladmuziek. Waar ik ook veel van heb geleerd, is van het zelf maken van tabs. Wanneer je probeert om op je gehoor muziek na te spelen, dan leer je niet alleen om de tonen te vinden die er gespeeld worden, maar je krijgt ook meer aandacht voor allerlei nuances in de muziek. De klank van het instrument, de timing, de dynamiek…. je gaat steeds meer details horen.

Zou je ook willen leren om iets op je gehoor na te spelen? Begin dan met het uitkiezen van een eenvoudig klinkend nummer, waarin je duidelijk losse tonen kunt horen. Pik er een toon uit en kijk eens of je kunt ontdekken waar je die toon op je gitaar kunt spelen.