Soorten gitaren

Hier is kort wat informatie over de verschillende soorten gitaren die in de les worden gebruikt. Wat zijn de belangrijkste verschillen? Welke gitaar kies je om op te beginnen?

Klassieke gitaar

klassieke gitaar

De klassieke gitaar wordt ook wel Spaanse gitaar genoemd. Zoals de naam al zegt, wordt het instrument gebruikt voor klassieke muziek, maar je kunt er ook popmuziek op spelen. De flamencogitaar is afgeleid van de klassieke gitaar en heeft enkele aanpassingen voor een fellere klank, die beter past bij die muziekstijl. De snaren van de klassieke gitaar en de flamencogitaar zijn gemaakt van nylon (of carbon). De bassnaren zijn omwonden met metaal (zie foto).

snaar van nylon, met metaal omwonden

Elektrische gitaar

elektrische gitaar

Bij de elektrische gitaar wordt het geluid versterkt door een versterker. Met de knoppen op de versterker is het ook mogelijk om het geluid te vervormen. Zo kun je bijvoorbeeld het typische ‘scheurende’ geluid van rockmuziek instellen, wat overdrive of distortion wordt genoemd. De snaren worden op een elektrische gitaar meestal met een plectrum aangeslagen. De hals van een elektrische gitaar is smaller dan die van een klassieke gitaar en een elektrische gitaar heeft stalen snaren.

Plectrums

Westerngitaar

westerngitaar

De westerngitaar is een akoestische gitaar met stalen snaren. De stalen snaren op een westerngitaar hebben een hogere spanning dan de nylonsnaren op een klassieke gitaar. Ook de klank verschilt. Stalen snaren klinken helderder en luider. Nylonsnaren hebben een zachtere, warmere klank. Net als bij de elektrische gitaar is de hals van een westerngitaar smaller dan die van een klassieke gitaar.

Welke gitaar om mee te beginnen?

In principe raad ik aan om te beginnen op een klassieke gitaar. Deze gitaar vind ik het meest geschikt om de basisvaardigheden van het gitaarspel op te leren. Met die vaardigheden ben je ook in staat om op een westerngitaar en op een elektrische gitaar te spelen.

Maar wanneer je, op het moment dat je gaat beginnen met gitaarles, al een uitgesproken voorkeur hebt voor een westerngitaar of een elektrische gitaar, dan is het misschien een beter idee om met zo’n gitaar te beginnen.

Wat de beste keus is verschilt per persoon. Bij een proefles kan ik je eventueel een persoonlijk advies geven.

Foto’s via Wikimedia Commons:
“Classical Guitar two views2”, door Martin Möller, licentie: CC BY-SA 2.0 DE
“Fender Highway 1 Stratocaster”, door Martin Taylor, licentie: CC BY-SA 2.0
“Martin HD28”, door Maxo, licentie: CC BY-SA 2.5